Monen kroonisen sairauden taustalla on elimistön hiljainen tulehdus. Vasta viime vuosina on alettu ymmärtää tulehduksen olemassaolo ja vaikutukset. Tulehduksen eli inflammaation avulla elimistö pyrkii puolustamaan itseään, kun jotakin on vialla. Syitä ja tulehdusta poistavia tekijöitä on joskus vaikea löytää. Usein joutuu kokeilemaan erilaisten ruoka-aineiden välttämistä ja pohtimaan kokonaisvaltaisesti elintapojaan.
”Monen kansantaudin ja jopa syövän taustalla voi olla krooninen, matala-asteinen hiljainen tulehdus. Ylipaino ja keskivartalolihavuus liittyvät usein tulehdustilaan. Tulehdus alkaa usein rasvakudoksesta. Stressi, liikunnan, unen tai vitamiinien puute sekä huono ravinto voivat aiheuttaa tulehdusta”, yleislääketieteen erikoislääkäri Päivi Mäkeläinen kertoo.
Myös suolisto oireilee nykyisin monella. Ärtyvän suolen oireyhtymä ja tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät.
Miten hiljainen tulehdus havaitaan?
Hiljaisen tulehduksen taustalla voi olla bakteeri- tai virusinfektio, mutta sille altistavat myös esim. tupakka, alkoholi ja ympäristömyrkyt. Krooninen hiljainen tulehdus voi olla myötävaikuttamassa mm. seuraavien kroonisten sairauksien syntyyn: tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, astma, Alzheimerin tauti, reuma, osteoporoosi ja migreeni.
”Kohonnut veren herkkä CRP kertoo tulehdustilasta. Potilas voi potea jatkuvaa väsymystä ja olla haluton. Elimistössä voi olla vitamiinien ja hivenaineiden puutosta. Tilanne voidaan tarkistaa verikokeilla. Rasvahappomittauksella saadaan tietoa tärkeiden omega-3-rasvahappojen EPA:n ja DHA:n sekä omega-6-sarjan rasvahappojen pitoisuuksista elimistössä. Itse tarkistan usein verestä myös seleenin, sinkin, A-vitamiinin ja B-vitamiinien pitoisuudet”, Päivi Mäkeläinen toteaa.
Elimistön energiakeskukset tärkeässä roolissa
Mitokondriot ovat elimistömme energiakeskuksia. Niiden häiriötilat liittyvät usein sairauksiin ja sairauksien kehittymiseen. Ubikinonin puute vähentää energian tuotantoa ja edistää hiljaista tulehdusta, jolloin solujen toiminta huonontuu.
”Ubikinoni on elimistön oma rasvaliukoinen molekyyli, jota esiintyy lähes kaikissa soluissa. Sen määrä vähentyy selvästi ikääntyessä. Myös stressi tai ahkera urheilu vähentävät sitä. Ubikinoni on tärkeä mitokondrioille ja energian tuotannolle. Ikääntyvien, jo yli 50-vuotiaiden, ja stressaantuneiden kannattaa ottaa sitä ravintolisänä”, Mäkeläinen neuvoo.
Hän kehottaa käyttämään hyvin tutkittuja, laadukkaita ravintolisiä.
Elintavat tarkkailuun
Hiljaisen tulehduksen poistaminen kannattaa aloittaa ruokavalion ja elämäntapojen parantamisella.
”Liika sokeri on vahingollista niin aivoille kuin koko elimistöllekin. Siitä syntyy proteiinien ja rasvojen kanssa yhdisteitä, jotka aiheuttavat elimistöön tulehdusta”, Mäkeläinen kertoo.
Muita ruokavaliossa vältettäviä tuotteita ovat Mäkeläisen mukaan prosessoidut, teolliset ruoat ja valkojauhotuotteet. Joillekin gluteeniviljat ja maitotuotteet voivat aiheuttaa hiljaista tulehdusta. Myöskään kevytlevitteet eivät saa Mäkeläiseltä kehuja. Muunnetut rasvat hän korvaa voin, öljyn ja rahkan seoksella. Myös avokadosta saa hyvää tahnaa leivän päälle. Kohtuullisesti käytettynä kookosöljykin on terveydelle hyväksi.
Päivi Mäkeläisen terveellisempi resepti leivän päälle:
1/3 voita, 1/3 luomulaatuista kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä. Lisäksi rahkaa tai vettä. Sekoita nämä tehosekoittimessa.
Muita vinkkejä:
– Syö eri värisiä vihanneksia, sipuleita, kotimaisia marjoja, hedelmiä, kalaa, luomulihaa, kanaa, hyviä luonnollisia rasvoja, pähkinöitä, avokadoa, parsakaalia ja hapankaalia. ”Syö värejä”! Pieni määrä tummaa suklaata vähentää tulehdusta ja parantaa sydänterveyttä.
”Suomalaiset metsämustikat ovat todellista superruokaa. Niissä on runsaasti antioksidantteja ja polyfenoleja, jotka ehkäisevät tulehduksia ja bakteerien kasvua. Ruisleipää suosittelen myös, jos se sopii, samoin kuin kauraa, jonka sisältämä beetaglukaani alentaa kolesterolia ja tasaa verensokerin vaihteluja. Joillekin gluteeniton vilja on parasta”, Mäkeläinen summaa.
– Sopivasti liikuntaa ja riittävästi lepoa! Liikunta on parhaimmillaan silloin, kun se tuottaa iloa ja tuntuu hyvältä. Jos on ylipainoa tai sairauksia, on liikkuminen aloitettava varovasti.
– Lepo unohtuu usein, koska monella on liian kiire. Silloin syöminenkin kärsii. Pieniä taukoja on hyvä pitää myös kesken työpäivän. Tällöin on hyvä hengittää rauhallisesti sisään ja ulos. Pitkä uloshengitys antaa keholle viestin, että kaikki on hyvin. Positiivinen ajattelu aamusta alkaen on hyväksi! Vältä kännykän ja tietokoneen käyttöä iltaisin.
Kun suolisto tulehtuu
Kun suolisto on huonossa kunnossa, voi koko keho huonosti. Suoliston hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Syömämme ruoka vaikuttaa suoliston kuntoon ja bakteerikantaan.
”Oikeanlainen ruokavalio voi parantaa ärtyneen suolen hyvinkin nopeasti. Allergiatestit ovat joillekin hyödyllisiä. Joka päivä ja paljon syödyt ruoat voivat aiheuttaa yliherkkyyttä vuosien mittaan. Stressi vaikuttaa myös suoliston kuntoon”, Mäkeläinen sanoo.
Tottumuksistaan on vaikea päästä, eikä tuttua ruokavaliota ole helppo muuttaa. Mäkeläinen kehottaakin etenemään pienin askelin. Voi aloittaa välttämällä prosessoituja, teollisesti valmistettuja ruokia ja valkojauhotuotteita sekä jättämällä sokerin vähemmälle.
Ravintolisistä saattaa olla apua myös suolistolle. Prosessoidut ruoat eivät yleensä sisällä paljoa vitamiineja ja hivenaineita, joten näiden puutoksia syntyy.
Jos suolisto oireilee, Antioksidanttiklinikalla voidaan mitata verestä mm. sinkki- ja
A-vitamiini-, beetakaroteeni- ja lykopeeni- (antioksidantteja) sekä rasvahappopitoisuuksia.
Omega-3-rasvahappopitoisuudet ovat Mäkeläisen mukaan monilla liian matalat. Omega-3-rasvahappolisät vähentävät kroonista hiljaista tulehdusta suolistossa ja muualla elimistössä.
”Valitse hyvänlaatuinen kalaöljyvalmiste. Myös pellavansiemenöljy on hyväksi suolistolle ja tulehduksen taltuttamiseksi”, Mäkeläinen sanoo.
Vinkki:
Kurkuma eli kurkumiini on tärkeä! Ota kurkumiinia ravintolisänä, jolloin se imeytyy paremmin kuin mausteena. Kurkumiini toimii kuten tulehduskipulääke, mutta ilman haitallisia sivuvaikutuksia, ja estää kroonista hiljaista tulehdusta.
Inkivääriä on käytetty estämään pahoinvointia ja parantamaan ruoan sulavuutta. Sillä on voimakas tulehdusta estävä vaikutus ja se voi vähentää nivelkipuja.
Probiootit taas palauttavat suolistoon hyvää bakteerikantaa.
Asiantuntijana:
Yleislääketieteen erikoislääkäri, biokemisti Päivi Mäkeläinen, Antioksidanttiklinikka