Digilehti Terveyshotelli

Limakalvot kuntoon ja parisuhde kukoistamaan!

Asiantuntijana: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja kliininen seksologi Leena Väisälä

Kun puhutaan limakalvojen kuivuudesta, se liitetään yleensä vaihdevuosiin. Vaihdevuodet ovat yleinen kuivuuden aiheuttaja, mutta nuori nainen voi myös kärsiä samasta vaivasta.

”Kuivuus liittyy USEIN naishormonin puutteeseen. Jos kuukautiset ovat normaalit, pitäisi estrogeeniakin olla riittävästi pitämään kuivuuden poissa. Kuivuus voi tuntua kihertävänä tai polttelevana tunteena emättimen limakalvoilla. Myös häpyhuulilla voi olla samoja tuntemuksia”, naistentautien erikoislääkäri Leena Väisälä kertoo.

Jotkut kokevat Väisälän mukaan esimerkiksi hiivatulehduksen oireet limakalvojen kuivuutena. Kuivuus voi myös liittyä kiihottumiseen seksin yhteydessä. Jos parisuhde ei ole kunnossa tai seksi ei muusta syystä innosta, saattaa siihen liittyvä kuivuus aiheuttaa noidankehän. Seksi ei kiinnosta enää sen vuoksi, että kuivuus aiheuttaa hankalan ja kivuliaan yhdynnän.

Mistä johtuu nuoren naisen kuivuus?

”Usein jää selvittämättä, mistä nuoren naisen kuivuustuntemukset johtuvat. Oireita kannattaa aina mennä tutkituttamaan gynekologille. Lääkäri ottaa perusnäytteet ja tutkii limakalvoa, sillä syy useimmiten selviää”, Leena Väisälä toteaa.

E-pillerit aiheuttavat joillekin kuivuutta. Väisälä ei suosittele vaihtamaan minipillereihin ilman todellista syytä, sillä minipillerit vähentävät vieläkin estrogeenia ja voivat näin lisätä kuivuutta. Ehkäisyrengaskin voi aiheuttaa kuivuuden tunnetta.

”Jos e-pillerit aiheuttavat kuivuutta, kannattaa kokeilla kierukkaa (hormoni- tai kuparikierukka), joka ei vaikuta naishormonipitoisuuteen. Nykyisin on myös nuorille naisille suunniteltu hormonikierukka.

Joillekin sopii paremmin luonnollista estrogeeniä sisältävät pillerit”, Väisälä kertoo.

Ylihygienia pahentaa kuivuusoireita. Turhia pikkuhousunsuojia ei kannata käyttää. Myös liika alapään peseminen on pahasta, valkovuoto on normaalia, eikä sitä tarvitse yrittää pestä pois.

”Terveellisintä olisi nukkua ilmavasti ilman alushousuja. Koko iho saa hengittää kun nukkuu alasti. Lisäksi ihokosketus pitää läheisyyttä yllä parisuhteessa”, Väisälä muistuttaa.

Raskauden jälkeen tarvitaan aina limakalvojen huoltoa

Imetyksen aikana munasarjat ovat lepotilassa, eivätkä eritä estrogeeniä. Lepotilan kesto voi vaihdella yksilöllisesti sen mukaan, miten paljon imettää. Mitä enemmän imettää, sitä vähemmän estrogeenia ja limakalvojen paksuus häviää. Ohuet limakalvot tuntuvat kuivilta, aroilta ja voivat pahimmillaan jopa vuotaa verta.

”Imettämisen jälkeen limakalvojen tilanne voi joskus olla jopa pahempi kuin vaihdevuosissa. Paikallisestrogeeni on silloin oikea hoitokeino. Joillekin riittää liukaste, mutta pääasia, että limakalvoja hoidetaan. Varsinkin kondomin käyttäjien on syytä muistaa liukasteen käyttö”, Leena Väisälä kehottaa.

Aiheesta puhutaan liian vähän ja tuoreet äidit kärsivät turhaan. Parisuhdekin voi joutua lujille. Väisälä ihmettelee Suomen seksuaalikielteistä kulttuuria.

”Äitiys on yli kaiken. Synnytyksen jälkeen seksi pitäisi vain unohtaa. Se on kuitenkin tärkeää parisuhteen läheisyyden ylläpitämiselle”, Väisälä toteaa.

Joskus äidit luulevat ohenevien limakalvojen ja kuivuuden johtuvan synnytyksen välilihan leikkauksesta. Asia korjaantuisi yksinkertaisella tavalla liukastetta tai paikallisestrogeeniä käyttämällä.

Potenssi poissa naisellakin

”Perusohjeisiin pitäisi neuvolassa kuulua hoidon ohjeistus, jos limakalvot ovat poimuttomat. Ehkäisy huomioidaan, mutta seksuaalisuus usein unohtuu. Voisi sanoa, että naisella on potenssi poissa, jos limakalvot ovat ohentuneet ja kuivat. Silloin klitoriksen seutukin saattaa aristaa”, Väisälä kertoo.

Seksittömyys voi aiheuttaa parisuhdeongelmia ja jopa turhia eroja väsyneille vanhemmille. Olisi tärkeää puhua seksistä ja siihen liittyvistä haasteista.

Limakalvojen hoitamattomuus voi aiheuttaa myös virtsatietulehduksia. Hiivatulehduksessa ja virtsatietulehduksessa voi olla samantyyppisiä oireita, joita ei pitäisi sekoittaa toisiinsa. Siksi lääkärissä käynti on tarpeellista.

On tärkeää, että gynekologi kysyy yhdyntäkivuista tai kuivuudesta. Nuori nainen ei aina saa kysyttyä aiheesta. Myös ehkäisyn tarkastus raskauden jälkeen on tärkeää, jotta parisuhde toimisi.

Limakalvojen kuivuutta voi aiheuttaa myös atopiataipumus, samoin tietyt lääkkeet, kuten antihistamiini. Masennuslääkkeet hidastavat kiihottumista ja kostuminen vaikeutuu.

”Onneksi liukasteet ovat yleistyneet. Ne lievittävät kuivuudesta johtuvia yhdyntäkipuja. Valitettavasti osa ihmisistä luulee vieläkin, että jotain on pahasti vialla, jos liukasteita tarvitaan. Ne pitäisi hyväksyä normaaliksi pariskuntien käyttötavaraksi”, Väisälä summaa.