Asiantuntijana: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Eero Varila,
Dextra Lapsettomuusklinikka
”Syyn selvittäminen on tärkeää sekä henkisesti että hoidollisesti”, gynekologi Eero Varila muistuttaa.
Keskenmenoihin saatetaan yhä vielä suhtautua kyynisesti ja välinpitämättömästi. Kyseessä on aina suuri menetys, varsinkin jos taustalla on hedelmöityshoito.
”Potilas saattaa usein miettiä, mitä on tehnyt väärin. Toistuvissa keskenmenoissa pari voi jopa pohtia, eivätkö he sovi toisilleen. Toistuvat keskenmenot ovat rankkoja paikkoja lääkärillekin”, Eero Varila toteaa.
Keskenmenot ovat yleisiä. Keskimäärin joka kolmas nainen kokee yhden keskenmenon. Toistuvat keskenmenot ovat harvinaisempia. Aina ei löydy mitään syytä. Seuraava raskaus voi sujua hyvin ilman mitään tutkimuksia tai hoitoja. Kun keskenmenot toistuvat, kyseessä voi olla hoidettavissa oleva vika.
Milloin tutkimuksiin
Suomessa tutkimukset käynnistetään yleensä vasta kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen. Kansainvälinen suositus on kuitenkin aloittaa tutkimukset jo kahden keskenmenon jälkeen.
Tutkimusten tarkoitus on saada vastaus kysymyksiin, jotka piinaavat kaikkia keskenmenon kokeneita:
- Miksi raskaus meni kesken? Onko siihen joku erityinen syy?
- Olenko tehnyt jotain väärin? Pitäisikö seuraavassa raskaudessa tehdä jotain toisin?
- Onko olemassa hoitoa?
- Millainen on tulevien raskauksien ennuste? Millä todennäköisyydellä se päättyy hyvin?
Syy voidaan usein selvittää
Noin puolet keskenmenoista johtuu Varilan mukaan alkion ja sikiön geneettisistä vioista. Raskaus alkaa, mutta ei jatku, koska alkion tai sikiön kehitys pysähtyy. Iän myötä riski kasvaa, koska yhä useammat munasolut ja siten myös alkiot ovat poikkeavia.
Geneettiset syyt voidaan nykyisin tutkia ottamalla näyte keskenmenneestä kudoksesta tai verenvuodosta.
Keskenmenoille altistava vika voi piillä ihmisen omissa kromosomeissa. Ihminen on itse terve, mutta munasolut ja siittiöt voivat olla poikkeavia.
Tärkein hoidettavissa oleva keskenmenon syy liittyy istukan kehitykseen ja toimintaan. Jos naisella on kohonnut verisuonitukoksien riski, istukka voi kehittyä huonosti tai sen verenkierto voi estyä. Riski voi johtua myös tietyistä sairauksista tai ylipainosta.
Näissä tilanteissa ennaltaehkäisevä lääkehoito voi parantaa raskauden ennustetta merkittävästi.
Vika voi löytyä myös kohdun väliseinästä, joka haittaa raskauden kehitystä. Kun väliseinä poistetaan, raskaus etenee normaalisti synnytykseen saakka yli 80 prosentilla äideistä.
Hormonaaliset syyt
Monet hormonit vaikuttavat raskauden alkamiseen. Niiden vajaus voi johtaa keskenmenoon. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja huonossa tasapainossa oleva diabetes voivat altistaa keskenmenoille. Veren hyytymistekijöiden häiriöt vaikuttavat myös istukan toimintaan.
Hylkiminen on väärä luulo
”Monet luulevat, että jopa valtaosa keskenmenoista johtuu hylkimisestä. Luullaan, että kohtu hylkii alkioita ja pelätään puolisoiden olevan kudoksiltaan toisilleen sopimattomia. Luulo on väärä. Vain tietyt krooniset autoimmuunisairaudet voivat aktivoida hylkimisreaktion”, Eero Varila kertoo.
Epätietoisuus hämmentää ja pelottaa. Entä jos taustalla on sittenkin joku vika? Miten seuraavassa raskaudessa käy? Täytyykö muuttaa elintapoja? Elintavoillakin on merkitystä, mutta stressaaminen vain pahentaa tutkitusti asiaa.
Liikunta parantaa verenkiertoa. Ylipainoisilla jo muutaman kilon painonpudotus auttaa. Tupakointi vaikuttaa haitallisesti istukan toimintaan ja kannabiksen negatiiviset vaikutukset säilyvät kehossa pitkään.
Tuoreen tutkimuksen mukaan jo neljä annosta alkoholia viikossa muodostaa riskin. Liiallista kahvin määrää ja energiajuomia sekä altistusta lisäaineille ja kemikaaleille pitäisi vähentää mahdollisuuksien mukaan.
Immunoterapiasta voi olla hyötyä joillekin. Joissakin tutkimuksissa on saatu erittäin lupaavia tuloksia ja joissakin hyöty on kyseenalainen. Meneillään on tutkimuksia, joissa selvitetään suonensisäisesti annetun Intralipid-hoidon hyötyä. Hoitoja on annettu, kun syy on tuntematon.
Toistuvat ultraäänitutkimukset helpottavat stressiä raskauden kulusta ja niillä on selkeästi raskauden ennustetta parantava vaikutus. Joissakin tutkimuksissa keskenmenoja oli jopa puolet vähemmän niillä, joiden raskautta seurattiin tiheästi. Ultraääni antaa myös usein viitteitä keskenmenon syistä.
Ennuste on hyvä keskenmenoista huolimatta
Vaikka keskenmenoja olisi useita, tulevien raskauksien ennuste on Eero Varilan mukaan kuitenkin hyvä. Kahden keskenmenon jälkeen raskaus johtaa synnytykseen 80 prosentilla ja vielä neljänkin keskenmenon jälkeen yli 50 prosentilla. Joissakin tilanteissa ennuste on huono hoidoista huolimatta. Huonon ennusteen tunnistaminenkin on tärkeää, jotta odotukset olisivat realistisia.