Digilehti

Vatsaa turvottaa – tarkista nämä asiat!

Miksi vatsan turvotus tuntuu olevan niin yleistä nykyisin, onko se todella lisääntynyt vai mistä on kyse?

”Iltaisin ja ruokailun jälkeen vatsa on turvoksissa enemmän kuin aamuisin. Se on normaalia ja kuuluu suoliston toimintaan. Ihmiset tarkkailevat nykyisin ulkonäköään niin paljon, että normaalikin vatsan turvotus häiritsee”, ravitsemusterapeutti Leena Putkonen sanoo.

Putkonen muistuttaa, että todella kireät farkut aiheuttavat taatusti suolisto-ongelmia päivän päätteeksi. Erityisesti hoikassa vartalossa turvotus pullahtaa esiin näkyvästi, muttei välttämättä ole mitenkään vaarallista tai epänormaalia. Suolisto tuottaa aina kaasua ruokailun jälkeen. Ärtyvän suolen oireyhtymä on eri asia ja aiheuttaa usein myös vatsakipuja.

Kivun alttiuteen vaikuttavat Putkosen mukaan naishormonit. Ne lisäävät kiputuntemuksia. Suoliston huono kunto voi aiheuttaa myös mielialaoireita.

Miten turvotus syntyy?

”Ihmiset sekoittavat usein myös nesteturvotuksen ja ilmaturvotuksen. Nesteitä kertyy esim. naisilla hormonaalisista syistä. Kuukautisten aikaan nesteitä voi kertyä niin, että paino nousee pari kiloa ja vatsaakin turvottaa enemmän”, Leena Putkonen kertoo.

Ilmaturvotus taas aiheutuu yleensä ruokailun aiheuttamista kaasuista. Paksusuolessa olevat mikrobit käyttävät Putkosen mukaan kuitupitoisia ruokia ja kun kuidut kulkeutuvat paksusuolessa, ne pilkkoutuvat bakteerien avulla. Tämä pilkkoutuminen tuottaa suolistokaasuja, josta syntyy turvotus.

”Noin 20 prosentilla on ns. herkkä vatsa. Noin 10-15 prosentilla väestöstä taas on hankalampi ärtyvä suoli. Silloin aistit ovat herkemmät, tutkimusten mukaan tuntoaistit suolistossa ovat voimakkaat. Kipu tuntuu koko suoliston alueella. Kipu syntyy siitä, kun kaasu venyttää suolta”, Putkonen kuvailee.

Suoliston mikrobisto on avainroolissa vatsan hyvinvoinnin kannalta. Putkosen mukaan mikrobien toiminnasta tiedetään kuitenkin vasta raamit.

”Nyt tiedetään, että jo lapsena pitäisi altistua riittävästi hyville, ympäristöstä löytyville bakteereille. Liika hygieenisyys ei ole hyväksi. Tämän on havaittu vaikuttavan suoliston mikrobistoon ja myös esimerkiksi allergioiden kehitykseen. Kuralammikossa kylpeminen olisi hyvästä lapsille. Samoin antibioottikuurit ovat pahasta vatsalle”, Putkonen toteaa.

Myös ummetus voi vaikuttaa vatsan turvotukseen. Kun ilmaa ei pääse virtaamaan vapaasti ulos suolesta, tulee taatusti tukala tunne ja suoli turpoaa.

Mikä auttaa vatsan turvotukseen?

Leena Putkonen aloittaa pahoista vatsan turvotuksista kärsiville yleensä ensin FODMAP-ruokavalion. Siinä jätetään pois tiettyjä vatsaa ärsyttäviä ja ilmaa kerääviä ruoka-aineita. Tietyt kuituyhdisteet tekevät ilmaa suolistoon. Kun suolisto rauhoittuu noin 4-6 viikon kuluttua, voidaan ruokia alkaa taas kokeilemaan varovasti yksitellen.

”On syytä muistaa, että FODMAP-ruokavalioon ei ole tarkoitus jäädä pysyvästi tai liian pitkäksi aikaa. Poisjätetyt ruoka-aineet sisältävät kuitenkin paljon tärkeitä ravintoaineita.

Lisäksi suoliston hyvinvoinnille on todella tärkeää nukkua riittävästi ja liikkua säännöllisesti.”

Leena Putkosen muistutus:

Jos turvotuksen lisäksi ei ole muita oireita, ei kannata kikkailla ruoan kanssa. Suolistobakteereja kannattaa helliä, niitä tarvitaan!

 

Vinkkejä:

Seiso ruokailun jälkeen 0,5-1 tuntia.

Liian kireät vaatteet ja istuminen ruokailun jälkeen aiheuttavat vatsalle mekaanista ärsytystä.

Vessaan pitää mennä kun tulee hätä!

Stressi vaikuttaa haitallisesti suoliston mikrobistoon.

– Apteekeissa myydään entsyymivalmisteita, jotka helpottavat.

Ruoanvalmistuskeinot vähentävät ärsyttäviä aineita; pitkään kypsennys, patahaudutus. Esim. sipulin makukin muuttuu makeaksi haudutettaessa, huonosti imeytyvät entsyymit pilkkoutuvat silloin sokeriksi.

Hapattaminen vähentää ärsyttävien aineiden pitoisuutta, samoin liottaminen veteen.

Hapatetut tuotteet ovat tärkeitä vatsan hyvinvoinnille, koska niiden avulla saadaan matalampi PH suolistoon ja paremmat olosuhteet suotuisille bakteereille. Huonot eivät pääse valloilleen. Matala PH edistää myös entsyymien tehoa. Muista siis jogurtti, piimä, viili, kefiiri ja hapankaali! Myös Molkosan-valmiste on hapanta ja sisältää lisäksi L+ -maitohappobakteeria.

– Myös maitohappobakteereilla näyttää olevan suotuisia vaikutuksia. Lisätutkimuksia kuitenkin vielä kaivataan.

Kaasunmuodostusta aiheuttavia ruoka-aineita:

– Viljat, ruis, ohra ja vehnä, sipuli ja valkosipuli

– Yllättäen myös vesimeloni, avokado, päärynä, omena. Ne sisältävät sorbitolia ja fruktaaneja.

– Samoin punajuuri, maa-artisokka ja mustajuuri sekä pavut ja linssit.