Digilehti Terveyshotelli

Toistuvat wc-käynnit öisin eivät kuulu asiaan

Naisilla erilaiset virtsavaivat yleistyvät yli 50 ikävuoden jälkeen. Asiaan vaikuttavat väistämättä hormonaaliset muutokset. Yleisiä vaivoja ovat virtsankarkailu, yliaktiivinen rakko, virtsatietulehdukset ja yövirtsaisuus eli nokturia.

Nokturia – yleinen yli 50-vuotiaiden vaiva

Nokturiassa erittyy liikaa virtsaa. Vaiva ei liity virtsankarkailuun. Hoitoon ei yleensä hakeuduta helposti, vaan kärsitään mieluummin. Yövirtsaisuus on myös käsitteenä melko tuntematon, joten apua ei osata hakea. Nokturiaan kuuluu vessassa käynti yli 2 kertaa yössä.

”Ikääntyvällä naispotilaalla voi olla samanaikaisesti erilaisia virtsavaivoja. Esimerkiksi virtsankarkailu tulee usein puheeksi gynekologin vastaanotolla. Samassa yhteydessä voidaan havaita yliaktiivista rakon toimintaa tai yövirtsaisuutta”, gynekologi Liisu Saavalainen kertoo.

Saavalainen hoitaa Naistenklinikalla virtsankarkailu- ja laskeumapotilaita.

Harva 50-vuotias osaa valittaa yövirtsaisuudesta, vaan se liitetään usein yliaktiivisen rakon oireiluun.

Yliaktiivinen rakko voi kuitenkin oireilla myös yöllä, jolloin rakko supistelee ja tulee tarve mennä vessaan. Virtsankarkailu ja kiire vessaan kuuluvat monella vaivoihin. Tiheävirtsaisuutta voi ilmetä myös nuorilla naisilla.

Virtsaamispäiväkirja kertoo paljon

Oireileville potilaille Saavalainen opastaa virtsaamispäiväkirjan pitämisen. Sen avulla päästään diagnoosin ja hoito-ohjeiden jäljille. Päiväkirjaan kirjataan kolmen vuorokauden ajan sekä juomisen että virtsan määrät tarkasti. Virtsan määrän lisäksi seurataan sitä, mihin vuorokauden aikaan määrät keskittyvät ja mitä juodaan.

”Joskus syy yöllisiin vessassa käynteihin voi olla esimerkiksi runsas teen juonti iltaisin. Vessaan heräämisestä voi tulla myös tapa tai muusta syystä herätessä saatetaan käydä varmuuden vuoksi aina vessassa. Päiväkirja auttaa selvittämään, mistä on kyse”, Saavalainen kuvailee. Päiväkirjaa kannattaa pitää sekä arkena että viikonloppuna, koska elintavat yleensä vaihtelevat eri ajankohtina.

Riskinä huono uni ja väsymys

Nokturiasta aiheutuva merkittävä riskitekijä on katkonainen uni. Huonolaatuinen uni vaikuttaa elämään monella tavalla. Varsinkin vanhuksilla kaatuilua tapahtuu paljon. Kaatumisia tapahtuu usein öisten wc-käyntien aikana.

Intiimialueen limakalvojen kuivuus esimerkiksi vaihdevuosien aikana voi vaikuttaa nokturiaan. Silloin limakalvot on ensin hoidettava kuntoon.

Nokturian hoitoon kehitetty lääkehoito tehoaa suoraan liialliseen virtsan tuotantoon yöaikaan. Joskus yliaktiivisen rakon hoitoon tarkoitettu lääke saattaa auttaa iltaisin otettuna myös nokturiaan.

Nokturian tarkkaa syytä ei tiedetä, se on usein monen eri tekijän summa. Monilla eri sairauksilla, esimerkiksi diabeteksella ja sydänsairauksilla, voi olla vaikutusta vaivan syntyyn.

”Vaietuista vaivoista on tärkeää puhua. Jos tautikuormaa ei muuten ole, on helpompi lähteä hoitamaan yövirtaisuutta. Unisyklin rikkoutuminen on merkittävä riskitekijä terveydelle, joten vaivaa on syytä hoitaa ajoissa”, Liisu Saavalainen kertoo.

Asiantuntijana:

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Liisu Saavalainen, Naistenklinikka